torstai 14. toukokuuta 2015

Suihkulähteen uusiminen

Viileitä ilmoja on tänä keväänä riittänyt, mutta näissä pihanrakennuspuuhissa se on enemmän hyöty kuin haitta. Viime syksynä ymmärsin, että suihkulähde on pakko uudistaa tänä keväänä. Siinä on ollut sellainen tyhjennys systeemi, millä veden on saanut pohjassa olevaa putkea pitkin tyhjentää läheiseen pellonojaan. Putki kaivettiin aika syvälle maahan ja siihen päälle on tässä vuosien saatossa nyt muodostunut aika laaja kukkapenkki, kiveyksiä unohtamatta. Joten kun se putki viime kesänä meni jotenkin umpeen, tulin siihen tulokseen, että on aivan älytön homma alkaa kaivamaan sitä esiin ja samalla tuhota aivan kelpo kukkapenkki. Parempi tehdä uusi.


Siitä suihkulähteestä on vuosien varrella otettu kuva, jos toinenkin, mutta nyt en löytänyt muuta kuin tämän. Se on siis tuossa koiran takana. Sen minulle maailman parhaimman koiran, jonka seikkailuista olen kirjoittanut täällä *klik* .
Tänä keväänä sattui sitten vielä niin hauskasti, että eräs tuttava kaivoi oman suihkulähteensä altaan ylös ja aikoi viedä sen kaatopaikalle, koska siihen oli tullut pieni reikä. Se on sellainen musta muovinen, vähän aaltoilevan muotoinen, ihan perus allas. Mieheni pisti siihen paikan ja kun totesimme sen vettä pitäväksi, päätin ottaa sen käyttöön.
Ensi piti siirtää kiveys siitä vanhan altaan ympäriltä pois. Siinä oli noita miehen nyrkin kokoisia punertavia mukulakiviä ja betonista tekemiäni raparperin lehtiä. Sitten putsasin kivien alustan, siinä on ollut sellainen paksu muovi, minkä läpi mikään ei pääse kasvamaan. Tietysti siihen vuosien varrella on päässyt sitten mansikan rönsyjä, maahumalaa ja suikeroalpia sinne tänne, ainahan sinne kivien väliin maa-ainesta kertyy vuosien saatossa ja siihen nämä rönsyt sitten juurensa kiinnittävät. Yllättävin löytö kivien alta oli ehkä ukkoetana. Sen siirsin pellonojaan.
Seuraava vaihe oli täyttää sitä allaskuoppaa hiekalla ja soralla. Entinen allas oli isompi kuin tämä uusivanha. Halusin myös nostaa tämän uuden lähemmäksi nurmikon pintaa, koska se vanha oli vähän kuopassa ja silloin aina kaikki sadevedet valuivat sinne vieden roskat mukanaan. Roskat sitten tukkivat sen suihkulahteen suuttimen.


Aika homma siinä oli, mutta lopputulokseen olen kyllä tyytyväinen. Sitä suihkua ei ole vielä asennettu, mutta sitä varten menee sähköjohto noiden raparperin lehtien alla piilossa, kuten siinä vanhassakin systeemissä. Samoin vesi altaaseen tulee letkua pitkin, joka myös jää piiloon lehtien alle,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.