perjantai 13. joulukuuta 2013

Askartelua

JOULUTÄHTI

Tässä ohjeet helmistä punottuun joulutähteen.
Tarvikkeet; pieniä pyöreitä helmiä, putkihelmiä, ohutta metallilankaa ja miellään sivuleikkurit langan katkaisuun ja pienet pihdit helpottavat muuten vaan.

Aloitetaan katkaisemalla n.130cm pitkä pätkä metallilankaa ja pujotetaan siihen 12 helmeä.

Metallilanka kiepautetaan ympyräksi. Ei kannata laittaa helmiä kovin tiukkaan tähän aloitusympyrään, vaan helmet saavat olla vähän löysästi, se helpottaa jatkossa.

Sitten pujotetaan 3 helmeä metallilankaan ja lanka viedään rinkulassa olevan helmen läpi niin että langan lähdön ja paluun väliin jää yksi helmi.

Vedetään lanka tiukkaan. Pujotetaan taas lankaan 3 helmeä ja lanka rinkulassa olevan helmen läpi niin että väliin jää yksi helmi. Tätä jatketaan rinkulan ympäri niin että rinkulaa ympäröi kuusi kolmen helmen "terälehteä".

Kun pujotetaan se viimeinen eli kuudes kolmen helmen sarja niin lanka pujotetaan nyt siitä ensimmäiseksi tehdystä "terälehdestä" niin, että se tulee ulos keskimmäisestä helmestä. kts. alla oleva kuva.Seuraavaksi lankaan pujotetaan 5 helmeä. Tässä olen itse käyttänyt keskimmäisenä hieman isompaa helmeä. Lanka pujotetaan taas viereisen "terälehden" keskimmäisestä helmestä ja kiristetään.


 Näitä viiden helmen "terälehtiä" tehdään taas kuusi.

 Kuudetta terälehteä tehdessä kannattaa olla tarkka, sen nimittäin helposti jättää tekemättä, koska rinkula näyttää äkkiseltään hyvältä jo viidellä terälehdellä. Kuudennesta viedään lanka taas sen ensimmäiseksi tehdyn terälehden helmien läpi, niin että lanka tulee siitä keskimmäisestä isommasta helmestä läpi.


 Sitten otetaan se putkihelmi. Minulla kultaiset helmet ovat 2cm pitkiä ja hopeiset 3 cm. Pujotetaan lyhyempi putkihelmi ja 4 pientä helmeä lankaan.

Lanka pujotetaan nyt sen putkihelmeä ensimmäisenä seuraavan helmen läpi, niin että ne kolme pientä helmeä muodostavat lenkin. Katso kuva alla.

 Lisätään  toinenkin putkihelmi ja lanka pujotetaan viereisen terälehden keskimmäisesta helmestä ja kiristetään. Sitten taas putkihelmi ja neljä pientä helmeä, pienistä helmistä lenkki ja uusi putkihelmi, lanka viereisen terälehden keskimmäisestä helmestä. Jatketaan ympäri niin että tähdessä on kuusi sakaraa.

 Viimeisen eli kuudennen sakaran jälkeen lanka viedään siitä ensimmäisen terälehden keskimmäisestä helmestä ja ensimmäisen sakaran putkihelmestä läpi. Tähden voi lopettaa tähänkin, mutta jos vielä vähän jatketaan niin saadaan näyttävämpi tähti.

 Lanka tulee nyt sakaran kärjestä ennen niitä pienten helmien muodostamaa lenkkiä. Pujotetaan lankaan pidempi putkihelmi ja viisi pientä helmeä. Pienistä helmistä tehdään lenkki samoin kuin tehtiin kultaisten sakaroiden päihin. Lenkin jälkeen pujotetaan toinen putkihelmi.
Lanka viedään nyt kultaisen sakaran putkihelmien päälle ja kiepautetaan pikkuhelmen ja putkihelmien välistä ympäri. Tämä pitää tehdä tiukasti. (Katso myös alla oleva kuva.) Sen voisi pujottaa kaikkien neljän helmen läpi ja seurata lenkkiä, mutta helpompi ja aivan yhtä hyvä on tämä kiepautus. Tähti on niin kevyt että tämä toimii aivan hyvin. Kun sitten on kuusi hopeista sakaraa niin tähti on valmis ja ylimääräisestä langasta voi tehdä tähteen ripustuslenkin.


Sitten vaan ikkunaan koristeeksi tai jouluna kuuseen, myös lahjapaketin koristeena oikein kiva.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.