maanantai 6. heinäkuuta 2015

Lamppuhelmen hinta

Moni pitää käsityötä kalliina. Minäkin saan melko usein kuulla, että helmeni ovat kalliita. Ja ovathan ne, en sitä kielläkään. Silmiini sattui eilen aivan loistava artikkeli asiasta. Se on tosin englanninkielinen, mutta linkitän sen tähän kuitenkin; "Miksi lamppuhelmet ovat kalliita" Julie Wong Sontag. Siltä varalta, että englannin kielinen teksti ei auennut, laitan tähän nyt vapaan ja lyhennetyn suomennoksen asiasta, sillä tämä pätee hyvin pitkälti minunkin työhöni.


Kirjoittaja on myös helmentekijä ja hän oli huomannut, kuinka vaikeaa muille on hahmottaa, millainen työmäärä ja aika menee tällaisen aivan yksinkertaisen, pienen helmen tekemiseen. Hän oli pyytänyt faneiltaan arvausta siitä kuinka monta tällaista pientä helmeä hän pystyy tunnissa tekemään. Arvaukset olivat 20-200, oikea vastaus on 45. ( Tämä pätee myös minuun)

Hänellä tällainen pieni helmi maksaa 1,5$, joka on noin 1,35€. Tästähän nyt saattoi kätevästi laskea että hänen tuntipalkkansa olisi 67,5$ eli n. 61€. Wau! Ei siis muuta kuin lopputili hommista ja tienaamaan elantoa helmiä tekemällä. Mikä sen hauskempaa, tehdä kotona pyjama päällä vain kivoja hommia ja pyöriä facebookissa. Todella monet  haaveilevat tällaisesta elämästä. Helmien korkeaa hintaa kummastelevat myös monet niitä säännöllisestikin ostavat. Heillekin on mysteeri, miksi ne ovat niin kalliita. Siispä seuraavaksi hän selittää tällaisen pienen, aivan yksinkertaisen perushelmen avulla hinnan muodostumista.

Viimeksi hän teki kolmessa tunnissa 135 pientä helmeä, joista 105 oli myyntikelpoisia.

1.    Eristysaine tikkuihin       -  6 min = 0,057 min/helmi
2.    Tehdä helmet              -  3 tuntia = 1,71 min/helmi
2.5  Jäähdyttää helmet       -  5 tuntia, mutta tätä ei lasketa, koska sinä aikana voi tehdä muutakin
3.    Puhdistaa helmet             - 47 min = 0,45 min/helmi
4.    Järjestää ne                      - 10 min = 0,095 min/helmi
5.    Järjestää ne kuvattavaksi -15 min = 0,143 min/helmi
6.    Valokuvata ne 10min/6 helmeä    = 1,67 min/helmi
7.    Listata ne myytäväksi = 1min/helmi  (kirjoittajalla on etsy-kauppa)
8.    Lähettää ne 1 tunti/105helmeä     = 0,57 min/helmi

Lopputulos on, että siihen kuin helmi on lähetetty asiakkaalle, hän on käyttänyt aikaa kolme kertaa sen, mitä meni polttimella. joten tuntipalkaksi jäi todellisuudessa 15,79$ eli n. 14,35€. Tähän laskelmaan ei ole vielä huomioitu aikaa, joka kuluu
 - lasin ja tarvikkeiden hankintaan, sekä kaasupullojen vaihtoon
 - mallien etsimiseen ja suunnitteluun
 - markkinointiin ja asiakkaiden kanssa keskusteluun
 - vuosia, joita tarvitaan teknisten taitojen harjoitteluun ja kurssimaksuja
 - materiaalikuluja = lasi, kaasu, sähkö, työkalut, työturvallisuus
 - tietokone, kamera, markkinointikulut
 - välityspalkkiot, provisiot
 - vakuutukset
 - verot

Lamppuhelmien teko ei sitten ehkä kuitenkaan kuulosta enää nopeasti-rikkaaksi-jutulta. Ja tämä laskelma oli tehty niiden kaikkein simppelimpien helmien osalta. Useimmat hänen helmistään on hinnoiteltu 30$ n. 27€ per tunti polttimella. Tästä voi päätellä, kuinka alas todellinen tuntipalkka lopulta menee. ( Itse lasken tuntipalkakseni polttimella keskimäärin 25€/tunti, eli tämäkin kohta täsmää minuun.)Asian ydin on, että taiteilija ei tee työtään rahan vuoksi, vaan siksi, että hän rakastaa sitä työtä, eikä voi kuvitella tekevänsä mitään muuta. Ja vaikka tulot ovat niukat, se on kuitenkin sen arvoista. (Tämäkin allekirjoitan täydestä sydämestäni)

Ne, jotka käyvät kurssin ja tekevät helmiä harrastuksena säännöllisen päivätyön ohessa, myyvät helmensä lasin hinnalla voidakseen vain ostaa lisää lasia, tekevät samalla karhunpalveluksen meille, jotka teemme tätä työnämme täysipäiväisesti sekä maksamme laskut ja ostamme leivän pöytään tällä ainoalla tulollamme. Asiakkaista, jotka näkevät myös nämä harrastelijahelmet, saattaa näyttää vielä kummallisemmalta se hinta, jonka pyydämme töistämme.


Jos siis ostat helmen täysipäiväiseltä lamppuhelmen tekijältä, huolimatta hinnasta minkä siitä maksat, muista arvostaa kaikkea sitä aikaa ja työtä, mitä tuon kauniin luomuksen tekeminen on vaatinut. Se on tehty rakkaudella, omistautumisella ja taidolla. Tulet todella nauttimaan siitä, tulee se sitten osaksi helmikokoelmaasi tai valmistamaasi koruun. Ja eikö olekin hienoa ajatella, että se tulee säilymään maan päällä paljon kauemmin kuin kukaan meidän sukupolvestamme tai vielä monesta, monesta seuraavastakaan.

Mitä sitten näistä helmistä maksatkaan, on se sen arvoista!
2 kommenttia:

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.