sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Tänään oli taas puhetta siitä, kuinka käsityöyrittäjyys on siitä kimurantti ammatinvalinta, että siinä joutuu tahtomattaan kilpailutilanteeseen käsityötä harrastavien kanssa ja toisaalta tuotteensa halpamaissa teettävien yritysten kanssa.
Tästä olen nyt kyllä ennenkin kirjoittanut, kuinka mummo joka kutoo aikansa kuluksi sukkia menee torille myymään sukat lankojen hinnalla ja vieressä on käsityöyrittäjä myymässä oman yrityksensä sukkia kolminkertaiseen hintaan. Mummon sukat menevät kaupaksi ja mummo voi taas mennä kotiin jatkamaan harrastustaan ja käsityöyrittäjä menee kotiin ihmettelemään, millä maksaa kaikki laskunsa. Mummo on eläkkeellä ja maksaa laskunsa sillä saamallaan eläkkeellä ja se käsityöyrittäjä yrittää sillä sukkien myynnillä kerätä rahaa millä voi maksaa eläkemaksut, jotta voi jonain päivänä jäädä eläkkeelle.
Nyt ei sitten kannata alkaa huomautella liian pienistä eläkkeistä, se ei ole nyt se pointti. Pointti tässä on käsityön hintojen vääristymä. Totutaan siihen, että sukat saa halvalla ja siitä seuraa väistämättä käsityön aliarvostus.
Toinen vääristymä syntyy näistä halpakauppojen tuotteista.Olin pari viikkoa sitten käsityömessuilla Tampereella, siellä eräs nainen katseli tekemääni helmikirjottua laukkua. Hän sanoi että eihän tuollaista kannata tehdä. Ilman muuta pitää teettää ne vaikka Intiassa. Siellä ne eivät tule maksamaan juuri mitään. Sanoin, että minä nyt kuitenkin olen tehnyt ja väitin vielä, että tämä minun tekemäni on tehty niin että se tulee myös kestämään vuosikausia, se ei ala purkaantumaan vaikka siitä joku lanka katkeaisikin ajan kuluessa. Nainen nyrpisteli nenäänsä ja oli vaan sitkeästi sitä mieltä, ettei mitään tuollaista kannata Suomessa tehdä.
Mielessä oli kyllä kaikenlaista, mutta jätin kuitenkin sanomatta. Ihmettelin vain, miksi ihmeessä hän oli tullut käsityömessuille ylipäätään jos kerran oli sitä mieltä, että tuotteet kannattaa teettää halpamaissa. Oliko hän samaa mieltä myös muilla osastoilla? Eikö hänen olisi kannattanut mennä vaikka Henkkaan& Maukkaan?
Eräs valtiovarainministeri sanoi aikoinaan palkkaneuvottelujen ollessa käynnissä, että kyseessä ei ole liian matalat palkat vaan kyse on ammatinvalinnasta. Lausunnosta nousi häly, mutta onhan siinä totuuden siemen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.