maanantai 16. joulukuuta 2013

Piparkakkutalo

Perinteinen piparkakkutalo on valmis. Olen tehnyt tämän saman kaavan mukaan piparkakkutalon jo vuosia. Tänä vuonna vaan kävi niin hassusti, että kokoomisvaiheessa huomasin savupiipun puuttuvan. Kuten kuvasta näkyy virittelin siihen piipun kuitenkin. Neljä sydämen muotoista piparia ja niistä reunat pois niin saatiin savupiipun ainekset. Hätä neuvot keksii. Vaikka ei tässä nyt mikään varsinainen hätä ollut, talo vaan tuntui jotenkin vaillinaiselta ilman piippua ja piipusta nousevaa savukiehkuraa.

Piparitaikinan tein itse. Se on tosi helppo tehdä. Laitan tähän reseptin. Harmi kun en huomannut ottaa kuvia työvaiheista, mutta koitan laittaa riittävän yksityiskohtaisen selostuksen.


PIPARKAKKUTAIKINA

2 dl siirappia
2 dl sokeria
250g voita
2 munaa
n.8-10 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa.
n. 3 rkl piparkakkumaustetta

Laita kattilaan sokeri, siirappi ja piparkakkumauste. Kiehauta ja lisää rasva joukkoon. Muista sekoittaa jo ennen kuin kiehahtaa. Sitten kattila pois hellalta ja annetaan jäähtyä. Siinä odotellessa voi etsiä sopivia piparkakkutalon kaavoja ja mitata toiseen kulhoon jauhot ja sekoittaa sinne soodan. Minä mittaan yleensä 8 dl jauhoja ja lisäilen sitten 1-2 dl kun taikina on muuten valmis.
Kun kaavat on löydetty ja jauhot sekoitettu, on seoskin sen verran jäähtynyt, että siihen voidaan lisätä munat voimakkaasti sekottaen. Lopuksi lisätään jauho-soodaseos. Jauhoja voi lisätä jos tuntuu liian löysältä, kuten aiemmin sanoin mittaan aluksi vain 8dl ja lisään tarpeen mukaan lopuksi.
Taikinan pitää olla aika jäykkää. Se kannattaa ottaa pois kattilasta ja laittaa esim ison lautasen päälle leivinpaperia ja taikina siihen leivinpaperiin kiedottuna jääkaappiin. Itse laitan leivinpaperin neliskanttiseen lasiseen uunivuokaan niin siihen saa taikinan kivasti neliskanttiseksi paksuksi levyksi.
Taikinan pitää olla ainakin neljä tuntia vetäytymässä, mutta se voi odottaa leipomistaan jääkaapissa leivinpaperiin kiedottuna vaikka kolme vuorokautta. Kattilasta se kannattaa poistaa siksi, että siitä tulee aika jäykkää siellä jääkaapissa ja sitten sitä on vaikea ottaa kattilasta pois.
Tällä reseptillä tulee niin iso määrä taikinaa, että vaikka tekisi isonkin talon, niin voi vielä leipoa ihan pipareitakin.

Minä tein yhden ison talon, neljä pientä ja kaksi pellillistä sydänpipareita. Kaikkia ei tarvitse paistaa samalla kertaa, vaan paistamisen voi tehdä useampana päivänä ja siitä leivinpaperissa olevasta levystä on helppo veitsellä lohkaista haluamansa kokoinen pala.

Ai niin, piparkakkutalon osat liimasin paistinpannulla sulattamallani sokerilla. Paistinpannu levylle kuumenemaan ja pannulle puolidesiä hienoa sokeria, odotetaan, että pannu kuumenee ja sokeri sulaa. Siitä tulee hieman siirappimaista. Otetaan pannu pois levyltä ja talon seinälevyn reuna kastetaan sulaneeseen sokeriin ja kevyesti painetaan alustaan, seuvaava seinä kastetaan pohja ja se sivu mikä tulee kiinni jo pohjalla seisovaan seinään jne. Kannattaa varoa polttamasta näppejään sulaan sokeriin.

Nyt vaan pipareita paistamaan, niin tulee jouluntuoksu kotiin!

1 kommentti:

  1. Oi ihana! Meille pitäisi tulla tsasouna, saa nähdä miten miesväki tormistautuu rakennuspuuhiin viikonloppuna, taikina odottaa kaapissa....

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.