torstai 16. huhtikuuta 2015

Tavoitegalleria eli Leijonan luola

Nyt on koulu Takk:ssa osaltani ohitse, se päättyi tiistaina Leijonan luolaan. Koulutuksesta kerroin syksyllä täällä. Leijonan luola oli se loppuhuipennus, missä jokaiselle oli varattu kymmenen minuuttia aikaa esitellä oma oppimispolkunsa ja yritystoimintansa kehittäminen, myös piti varautua aloittamaan esitys pitchauksella.
Tämä pitchaus oli mielestäni se vaikein osa, ja vaikka sen tekeminen on ollut mielessäni sieltä syksystä asti, niin en vaan ollut osannut sitä tehdä. Miten tahansa sen ajattelin, niin se tuntui aina tosi teennäiseltä ja jäykältä. Maanantaina sen sitten vähän pakon edessä laadin. Seisoin peilin edessä ja yritin esittää sen itselleni. Vaikutin naurettavalta ja teennäiseltä. Illalla esitin sen miehelleni, joka ei varmaan säälistä sanonut muuta kuin "ihan hyvä". Myöhemmin marssin tyttäreni huoneeseen ja hän meinasi tukehtua nauruunsa esitykseni jälkeen. Hänen kommenttinsa oli; "Sä et ole yhtään luonnollinen, koita olla oma itses ja puhu normaalisti."


Tämä oli lopulta ihan paras palaute ja vaikka minua illalla nukkumaan mennessä hirvitti koko ajatus seuraavan päivän esityksestä, niin jotenkin silloin tiistaiaamuna koululle ajaessani se jännitys oli kadonnut. Esitys meni hyvin, enkä enää tuntenut itseäni jäykäksi ja puhetta teennäiseksi, vaan se tuli niin sanotusti sydämestä ja sujuvasti. Saamani palautteen perusteella näin sen oli myös yleisö kokenut. "Leijonat" antoivat palautteen suullisesti ja muut yrittäjät keltaisilla lapuilla.
Esittelin sitten tietenkin myös tämän kehittämistavoitteeni, eli sen tuotteeni, josta kerroin aiemmin täällä. Siitäkin sain hyvää palautetta kuten; "yhdessä tekeminen kiva idea, hyvä tuote, kauniit helmet". Mutta kritiikkiä se sai hinnastaan. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että olin hinnoitellut sen liian halvaksi, reilusti alakanttiin. Minä en kuitenkaan antanut asiassa periksi, sillä olin mielestäni tämän hinta-asian testauttanut asiakkailla. Tietysti korkeammalla hinnalla minä saisin paremman katteen, mutta oman kokemukseni perusteella tehtyjen kauppojen määrä jäisi vähäiseksi. Tämä minun määrittämäni hinta oli se, jolla se menee kaupaksi. Otin tästä saamastani palautteesta kuitenkin sen verran onkeeni, että kokeilen nyt vielä kahden hinnan taktiikkaa. Myynnissä on avainkaulanauha paketti sillä minun määrittämälläni 12€:n hinnalla ja sitten sellainen luksus versio, johon voi valita hienommat helmet ja se on sitten kalliimpi.


Perusteena kalliimmalle hinnalle tässä saamassani palautteessa oli se, että helmet ovat käsityötä, ainutlaatuisia ja kauniita. Eräässäkin saamassani palautteessa luki "Aivan pakko nostaa hintaa kun on niin mahtavan hienot helmet." Onhan tämä tietysti mannaa korville ja voitelua itsetunnolle. Muutenkin tästä koulutuksesta jäi paljon käteen. Se ikäänkuin pakotti toimimaan ja kehittymään, lisäksi tutustui moneen uuteen ja mielenkiintoiseen ihmiseen ja yritykseen. Koulutuskaan ei minusta enää tunnu vain joidenkin toisten jutulta, vaan ihan oikeasti harkitsen jatkavani. Luovien alojen yrittäjätutkinto voisi olla seuraava askel.


1 kommentti:

  1. Hyvin se meni :) Ja on ne helmet niin ihania. Mietinkin kans tuota, että niitä kaulanauhoja vois olla tietty eri hintaisia.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.