Viikonloppuna kävin Taavetissa, eräs hyvä ystäväni asuu siellä. Matkan tarkoitus oli nimenomaan tämän ystäväni tapaaminen, mutta siinä oli mielenkiintoinen sivumauste. Ystäväni on tässä vuosien varrella kyllä useastikin maininnut linnoituksen, mutta en ollut asiaan mitenkään erityisemmin huomiota kiinnittänyt. Ainakaan tämä linnoituksen maininta ei koskaan tuonut mieleeni mitään oikeaa linnoitusta. Enhän ollut koskaan missään muualla kuullut edes sivulauseessa mainittavan Taavetin linnoituksesta. Vaan sielläpä onkin ihan oikea ja vieläpä varsin laaja linnoitus. Nyt kun siellä viikonloppuna käyskentelin tuli lähinnä Suomenlinna mieleeni.
Hattujen sodan seurauksena vuonna 1743 solmitussa Turun rauhassa Ruotsi-Suomen itäräja siirtyi Kymijokeen. Venäjä ryhtyi sen jälkeen vahvistamaan rajalinnoituksiaan Haminaa ja Lappeenrantaa ja Katariina II määräsi rakennettavaksi Taavetin linnoituksen.
Tämän tyyppisen linnoituksen juuret ovat 1500-luvun Etelä-Euroopassa ja on tyypiltään Bastioni linnoitus.
Linnoituksen jäänteitä on jäljellä varsin runsaasti ja laajalla alueella, onhan koko linnoitus ollut alunperinkin varsin suuri. Ystävättäreni talokin on itseasiassa linnoituksen reunavallille rakennettu. Tänä päivänä se tosin ei ilmene muuten kuin siitä, että se on muuta maastoa korkeammalla.
Varsinaisia linnoituksen muureja ja vesihautoja on runsaasti pitkin alueella nyt kasvavaa kangasmetsää. Siellä oli myös vanha kirkkovene ja kaksi ilmeisesti jo keskiajalta peräisin olevaa yhteen runkoon kaiverrettua ruuhta.
Näiden varsinaisten linnoitusrakennelmien ulkopuolella, nykyisen kylän alueella, oli vielä jäljellä joitakin vanhoja rakennuksia. Erässä talossa, joka ilmeisesti kuului museorakennuksiin, oli ovenpielessä kyltti, jossa luki 1800-luvun arestirakennus. Linnoituksen lakkauttamisen jälkeen, alueella olleita rakennuksia myytiin huutokaupalla ja näistä hirsistä sitten rakennettiin mm. asuintaloja Luumäen alueelle. En tiedä onko tuo alapuolen kuvassa oleva talo tällainen, mutta se oli minusta niin hauskan näköinen piippuineen kaikkineen, että laitan kuvan tähän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.