torstai 21. elokuuta 2014

Piha projekti

Meillä oli tässä talon edessä pieni nurmikon läntti, johon silloin vuosia sitten istutin pienen puuntaimen, Tammelan kaunottaren. Myyjän mukaan se ei koskaan isoksi edes kasvaisi. Puun kauneus tulee kukista, siinä on alkukesästä ihanasti tuoksuvat valkoiset kukat. Itseasiassa se on aivan täynnä niitä kukkia.

Vuosien saatossa puu on kuitenkin kasvanut, lähinnä levinnyt. Se on n. kolme metriä korkea ja alle metrin korkeudelta alkavat sen oksat levitä. Se siis kasvoi nurmikolla, suunnilleen metrin päässä pensasaidasta. Meillä on sellainen päältäajettava ruohonleikkuri ja sillä ei lopulta enää saanut nurmikkoa leikattua puun alta, eikä oikeastaan siitä puun ja aidan välistäkään.
Puusta en halunnut luopua mokoman ongelman vuoksi, joten päätin muuttaa nurmikon kukkapenkiksi. Tämä tapahtui pari vuotta sitten. Kaivoin nurmikon puun ympäriltä pensasaitaan asti pois. Meillä sattui olemaan vanhoja liuskekiviä sen verran, että sain niistä polun tehtyä aidanteen ja kukkapenkin väliin. Kukat uuteen penkkiin siirsin liian täyteen kasvaneesta toisesta kukkapenkistä. Taponlehteä, kuunliljoja, syyskaunonsilmä ja päivänliljaa.


Liuskekiviä riitti vain tälle kuvassa näkyvälle pikku polulle, mutta ruohonleikkuu ongelma oli nyt ratkaistu. Nurmikko jatkui suunnilleen tuosta mihin tämä kuva päättyy.
Tänä kesänä tytär leikkasi nurmikon ja ajeli samalla tässä penkissä reunimmaisena kasvavan päivänliljan nurin. Lilja oli kasvanut ja sen lehdet olivat jo nurmikolla. Päätin laittaa tuon liuskekivi polun jatkumaan, niin että se kiertää koko kukkapenkin, jolloin penkin ja nurmikon väliin tulee siis selkeä polku, eikä ruohonleikkuri enää pääse vahingoittamaan kukkia. Liuskekiviä ei ollut, mutta oli muutama samanpintainen neliskulmainen pihalaatta ja minun mielestäni se sai kelvata.


Kuten kuvasta näkyy, projekti ei jäänyt vain polkuun, vaan aloin kaivamaan koko nurmikkoa pois. Onneksi mies tuli tässä vaiheessa apuun ja kaapi nurmikon pikkukaivurilla, muuten minulla olisi lapiohommina mennyt paljon enemmän aikaa ja palkkana olisi todennäköisesti olut vielä kipeytynyt selkä.


Vastakkaisesta suunnasta näyttää tältä. Kiven alle laitoin aiv-rehupusseista leikatut rikkaruohonpysäyttäjät. Tuli nekin hyötykäyttöön. Samaa pikkukiveä, mitä oli liuskekivien välissä ja reunoilla laitoin nyt myös tuon loistoangervon reunukseksi.Seuraavaksi reunustin kukkapenkin ja kiveyksen tällaisilla betonisilla reunakivillä, jotka oli purettu pois toisesta paikasta ja olivat jo muutaman vuoden odotelleet metsänreunassa lopullista sijoituspaikkaansa. Hiukan olivat painavia, mutta onneksi meiltä löytyy nokkakärry, joka helpotti raahaamista huomattavasti.Betonireunaa ei riittänyt tuolle suoralle seinustalle, mutta siihen mieheni vaihtoi uuden laudan sen kymmenen vuotta vanhan jo hieman lahonneen tilalle. Tämä uusi on painekyllästettyä lautaa, eli ehkä kestää kauemmin. Kaikki nämä kukat näyttävät nyt tosi kurjilta, sillä kaivoin ne kaikki muista penkeistä, missä olivat jääneet muiden jalkoihin.
Multaa on saanut tähän kärrätä kottikärry kaupalla ja homma on vielä vaiheessa. Uskon kuitenkin että nämä jo istutetut tähän hyvin ehtivät tämän syksyn aikana paikkansa ottaa, minua on auttanut suuresti nämä viime päivien runsaat veisateet. Eipä ole tarvinnut itse kastella.
Tähän etureunalle olen laittanut krookuksen sipuleita, jotka myös kaivoin toisesta penkistä pois. Ajattelin sen verran investoida, että ostan lisää kukkasipuleita ja reunustan koko penkin krookuksilla ja sinililjoilla, tai mitä nyt matalaa kevätkukkijaa löydän. Tuonne keskelle kuunliljojen lomaan laitan tulppaaneja ja ehkä narsissia. Pikkusydämiä on vielä lisää puristuksissa ja hukkumassa ruusupensaan alle takapihalla, joten sitä laitan tähän reunoille myös lisää.
Hieno sitten ensi keväänä ja kesänä nähdä millainen tästä oikein tuli. Nyt on vielä hiukan hommia tehtävänä, mutta raskain osuus on jo takana. Eikä enää ei tarvitse ruohonleikkurin kanssa tälle kulmalle tulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.