tiistai 19. marraskuuta 2013

Karjalanpiirakat

Tein tänään karjalanpiirakoita. Usein luullaan, että se on monimutkaista ja aikaa vievää hommaa, mutta ei se oikeasti ole. Tai on se sitten jos tekee täytteet vartavasten, minä teen piirakoita jos on jäänyt perunamuusia tai riisipuuroa edelliseltä päivältä.
Taikina on tosi helppo; 2dl vettä, 1tl suolaa ja 4-5dl ruisjauhoja, osan jauhoista voi korvata vehnäjauhoilla. Nämä vaivataan kiinteäksi taikinaksi. Taikina kannattaa veivata leivinlaudalla pötköksi, jonka halkaisija on 4-5 cm. Tämä pötkö katkotaan veitsellä parin sentin paloiksi. Palat käännetään leivinlaudalla jauhoissa ja painetaan kädellä litteiksi kiekoiksi, nämä kiekot kaulitaan ohuiksi lätyiksi.
Tänään kun olin päässyt tähän vaiheeseen tuli vasta mieleen, että voisin ottaa tästä hommasta opastavan kuvasarjan, joten tämä alkupää pitää nyt vaan osata tehdä ohjeita lukien.

Minä tein perunapiirakoita, koska jääkaapissa oli puoli kattilallista edellispäiväistä perunamuusia. Otetaan siis se muusi ja lisätään siihen raaka kananmuna, joka sekoitetaan hyvin sinne muusiin. Sitten levitetään ruokalusikallinen muusia tällaiselle lätylle niin että reunoille jää sentti tyhjää.

Reunat rypytetään muusin päälle peukalo-etusormi otteella ja tämän voi tehdä niin että käyttää molempia käsiä yhtäaikaa ja rypyttää piirakan molemmat reunat samalta istumalta. (Minä kun otin kuvaa sillä toisella kädellä niin tämä näyttää nyt vähän hassulta, mutta idea kai tulee selväksi.)

Piirakat eivät uunissa turpoa, niin että pellin voi latoa täyteen. Uunin pitää olla kuuma. Minä teen leivinuunissa ja siellä mittari näyttää liki 300 astetta. Viisi minuuttia uunissa riittää.

Pieneen kattilaan laitetaan vettä pari senttiä pohjalle ja kunnon voinökäre veteen, vesi kuumennetaan niin että voi sulaa siihen. Tämän voi tehdä niin, että laittaa sen kattilan hetkeksi sinne uuniin ennen niitä piirakoita.(Pitää sitten muistaa ottaa sellainen kattila, missä ei ole mitään muoviosia kahvassa.) Kun piirakat otetaan uunista, ne upotetaan hetkeksi sinne voiveteen, tässä voi käyttää apuvälineenä vaikka haarukkaa.

Piirakat saavat olla hetken liinan alla hautumassa. Sillä välin voi vaikka tehdä munavoin.
Ja sitten vaan nauttimaan. Eihän ollut vaikeaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.