tiistai 11. elokuuta 2015

Luettavaa

Vaikka tämä marjojen sesonkiaika pitää minut paljolti metsissä ja marjapuskissa, niin ehdin pari kirjaa kuitenkin lukemaan. Juha Ruusuvuori "Lemminkäisen laulu" ja "Jurmo". Voi lukea ihan yksittäisinä kirjoina, mutta suosittelen lukemaan molemmat aloittaen Lemminkäisen laulusta. Jurmo on nimittäin jatkoa Lemminkäisen laululle ja Jurmon loppu täydentää myös Lemminkäisen laulun lopun.


Kirjat kertovat viikinkiajasta. Lemminkäisen laulu alkaa Suomen rannoilta, kulkee Eurooppaan Aakenin kaupunkiin, kuningas Karoluksen -Kaarle Suuri- hoviin ja takaisin Suomeen. Jurmossa pysytellään sitten Suomessa.
Itse tarina on mukaansa tempaava ja sinänsä kiinnostava, niitä tarinoita joista voi ajatella, että se olisi voinut joskus tapahtuakin. Lemminkäisen laulun punaisena lankana kulkee ajatus kirjoitus- ja lukutaidon tärkeydestä. Onko kirjoitettu sana, totuuden sana?
"Kaikki laulut olivat ilmassa, ne piti pystyä sieltä sieppaamaan ja muuttamaan sanoiksi. Tiesin, että verenseisautussanat piti lukea juuri niin kuin ne olivat, sanaakaan muuttamatta. Muuten ne eivät tehonneet. Jos voisin kirjoittaa oikeat luvut kirjaan, olisi niiden muoto oikea, ne olisivat valmiina kirjassa ja ne voisi ottaa aina esille, vaikka lukija olisi vanha ja heikkomuistinen."

Jurmossa kyse on ahneudesta ja kateudesta, sekä siitä mitä se ympärilleen kasvattaa. Kirja kertoo tarinaa Jurmon silmin. Se on myös hänen kasvutarinansa. Juoni on mukavalla tavalla jännittävä ja varsinkin kun siinä jo alkumetreillä sai aavistuksen siitä, että tässä kirjassa myös Lemminkäisen Laulu saa täydennyksensä, se piti mukavasti otteessaan loppuun asti.

Olen joskus aiemmin lukenut Ruusuvuoren kirjan Kaniikki Lupus. Sekin sijoittuu pääosin Suomeen, mutta siinä ollaan jo 1350-luvulla. Kirjan lukemisesta on kulunut jo jokunen vuosi, mutta se palautui mieleeni kun luin nämä kaksi. Tavallaan nämä kirjat on kytketty pienellä langalla Kaniikki Lupukseenkin siinä mainitun salaperäisen kirjan myötä. Onko Kaniikki Lupuksen salaperäinen kirja Lemminkäisen laulun Ahti Saarelaisen kirjoittama? Mielenkiintoista linkittämistä. Joka tapauksessa ajattelin, että Kaniikki Lupus pitänee lukea uudestaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.