torstai 9. lokakuuta 2014

Kanaliemi ja Kanakeitto

Mummuni teki aikoinaan kanaviilokkia. Eräs taloon tullut kaupunkilaisvieras uteli kerran reseptiä ja kysyi, miten mummu saa siitä niin maistuvaa. Mummu alkoi paljastamaan reseptiä: " No, menen kanalaan ja tapan kanan." Johon vieras jatkoi, että tämä riittääkin hänelle ja jatkoi syömistään.


Minä teen tänään kanakeittoa ja senkin resepti alkaa samoin kuin mummuni resepti. Tosin tämä keittoon tuleva kana on menettänyt henkensä jo aiemmin kuin tänään, enkä minä sinne kanalaan mennyt. Sen kanan voi ihan hyvin hakea kaupan pakastealtaastakin, jos tänä päivänä sattuu löytämään. Pitää siis olla kana, ei broileri. Siinä on vinha ero.
Kana pistetään kattilaan ja kattila täytetään vedellä niin, että kana peittyy veden alle. Kattila hellalle ja annetaan veden kiehua. Silloin pinnalle nousee vaahtoa, joka kuoritaan huolellisesti pois. Hetken kuluttua sitä ei enää nouse ja sitten kattilaan laitetaan porkkanoita, sipulia, mausteita ja suolaa. 


Mausteet voi tietysti valita oman maun mukaan. Minä käytin kokonaisia pippureita, tuoretta persiljaa, tuoretta rosmariinia ja kuivattua lipstikkaa. Nämä yrtit valikoituivat ihan siksi, että niitä sattui olemaan omasta takaa. Yrtit ovat vähän makuasia ja kukin käyttää niitä, mitä parhaaksi näkee. Itse tykkään tuosta lipstikasta ja kerään sitä aina keväisin kun versot ovat vielä matalia. Silloin sen kuivatan ja pistän purkkiin käyttääkseni sitä pitkin talvea. Rosmariinin ja persinljankin kuivatan, mutta nyt niitä oli vielä tuoreinakin.


Porkkanat saa pistää isoina paloina ja jos ovat pieniä, niin vaikka kokonaisina. Sipulit voi halkaista, jos ovat kovin suuria. Minä käytin tällä kertaa punasipulia ja pieniä jakosipuleita. Niitä kun tulin kasvattaneeksi kesällä kasvimaalla. Valkosipuliakin voi laittaa jos siitä pitää.
Tämä keitos saa sitten kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla noin kuusi tuntia. Tästä tulee sen kanakeiton pohja, kanaliemi ja tietysti ne kananpalat lopulliseen keittoon tai vaikka siihen kanaviikolokkiin.
Tämän homman tein jo aiemmin ja kypsensin kanaa sen kuusi tuntia. Aika voi olla 5-7 tuntia ja mittarina toimii se, että lihat irtoavat helposti luista. Sen näkee ihan silmällä, jos tarvitsee testailla, niin kana ei ole riittävän kypsää.


Kun liemi on jäähtynyt, kanat nostellaan lautaselle ja erotellaan lihat luista. Liha on tosi mureaa ja maukasta, sitä voi käyttää sitten miten mielii, keittoon, kastikkeisiin, salaattiin. Vihannekset voi survoa sosekeittoon tai käytää kastikkeessa. Kattilaan jäänyt liemi siivilöidään ja laitetaan kylmään. Kylmässä rasva erottuu pinnalle lautoiksi ja on helppo kuoria pois. Tämän liemen voi sitten myös keittää vielä enemmän kokoon, jolloin maut vielä tiivistyvät. Keittää sitten kokoon tai ei, niin liemi kannattaa joka tapauksessa pakastaa pienissä pakasterasioissa ja käyttää sieltä aina tarvittaessa.


Keittoa varten tänään pilkoin perunat ja porkkanat ja pistin kiehumaan. Kiehuvaan veteen lisäsin pieneksi pilkkomani kananpalat ja valmista kanalientä sekä hieman purjoa. Kun vihannekset ovat kypsiä, keitto on valmista nautittavaksi. Pitkällisten alkuvalmisteluiden jälkeen, itse keitto valmistuu nopeasti ja todella helposti. Ja, mikä tärkeintä tämä todella hivelee makunystyröitä!
Bon appétit!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.