lauantai 21. joulukuuta 2013

Joulutarina tonttu Pylleröstä


Tonttukylässä on käynyt melkoinen kuhina viime päivinä. Viime viikolla Pyllerö tonttu huomasi yhden lahjan kadonneen. Pyllerö oli aivan varma, että noita Kykkerö, joka asui metsän keskellä pienessä mökkipahassa oli sen käynyt vohkimassa.
Kaikilla tontuilla oli kiire, olihan joulu tulossa ja piti tehdä yhtä jos toista. Pyllerö päätti kuitenkin saada kadotetun lahjan takaisin. Yksin hän ei uskaltaisi Kykkerön mökille, joten hän lähti hakemaan apujoukkoja.
Ensimmäisessä tonttutalossa ulko-ovi oli auki ja talon tonttumuori kantoi mattoja ulos tuulettumaan, pikkutontut lakaisivat lattioita ja isä tonttu ripusti himmeliä kattoon. Pyllerö astui ovesta sisälle ja kertoi, kuinka häneltä oli yksi lahja kateissa ja kuinka hän oli aivan varma noita Kykkerön syyllisyydestä sen katoamiseen.
Isä tonttu vilkaisi Pylleröön ja kysyi, mistä Pyllerö nyt niin päätteli. Pyllerö kertoi, että oli kuullut viime kesänä Mustarastaan kertoneen Leivoselle, että Peura oli kuullut Ketun kertovan Siilisippuralle noita Kykkerön sadatelleen lahjojensa loppumista. Nyt Kykkerö oli tietenkin huomannut Pyllerön paketoivan lahjoja ja käynyt ottamassa yhden itselleen. Isä tonttu ihmetteli, mistä Pyllerö tiesi yhden lahjan olevan hukassa. Pyllerö sanoi, että kun hän aloitti paketointia, niin lahjoja ja pakettikortteja oli yhtä monta, mutta tänään kun hän oli laskenut jäljellä olevat paketoimattomat lahjat ja pakettikortit, niin kortteja oli ollut yksi enemmän kuin lahjoja. Yksi lahja on siis hävinnyt ja noita Kykkerö on ensimmäinen ja ainoa epäilty.
Isä tonttu sai himmelin kiinnitettyä ja lähti Pyllerön mukaan seuraavaan taloon. Siellä leivottiin joulutorttuja. Pyllerö esitti asiansa ja yksi tonttu lähti taas Pyllerön mukaan seuraavaan taloon. Siellä oli lahjojen paketeointi meneillään, mutta yksi tonttu tästäkin talosta lähti Pyllerön matkaan. Lopulta Pyllerö oli saanut kerättyä yhdeksän tonttua mukaansa ja kaikki tontut kerääntyivät Pyllerön talolle.
Pyllerön talossa vallitsi melkoinen sekamelska. Pyllerö asui yksin talossaan, eikä kovin usein viitsinyt siivota. Nytkin oli sänky petaamatta, likaisia sukkia lattialla, tiskipöytä kukkuroillaan tiskaamattomia astioita ja suuri pöytä täynnä valmiita lahjapaketteja, paketoimattomia lahjoja, lahjapapereita, pakettikortteja, nauhoja, nippu vanhoja sanomalehtiä ja tyhjiä kahvikuppeja.
Toiset tontut katselivat hämmästyneinä Pylleron mökissä vallitsevaa sekamelskaa ja vilkaisivat toinen toistaan. Yksi tontuista ehdotti, että jospa he kaikki yhdessä ensin auttaisivat Pylleröä siivoamaan mökkinsä ja vasta sitten lähdettäisiin noita Kykkerön mökille. Pyllerö huitaisi kädellään koko siivoamiselle ja tuli samalla huitaisseeksi pöydän toisen pään tyhjäksi. Nyt oli lattiakin täynnä lahjapapereita, paketteja, pakettikortteja ja paketoimattomia lahjoja.
Tontut alkoivat kaikki yhdessä kerätä lattialle pudonneita tavaroita ja vainvihkaa yksi tontuista ryhtyi tiskaamaan, toinen petasi Pylleron sängyn, kolmas kantoi matot pihalle, neljäs keräsi likaiset sukat pyykkiin, viides jäjesti valmiit lahjapaketit sievään pinoon, kuudes järjesti paketoimattomat, seitsemäs asetteli kaikki nauhat, kortit ja lahjapaerit sieviin pinoihin, kahdeksas alkoi lakaista roskia lattialta ja yhdeksäs alkoi auttamaan Pylleröä loppujen lahjojen paketoinnissa.
Lopulta kaikki lahjat oli paketoitu eikä yhtään korttia ollut jäänyt yli. Pyllerö ihmetteli, että oliko nyt yksi korttikin hukassa. Tontut laskivat kaikki paketit ja määrä täsmäsi listaan, missä lahjojen saajien nimet olivat, kukaan ei ollut jäänyt ilman. Pyllerön mökissä oli ollut vain niin sekaista, että Pylleröltä oli puolivälissä urakkaa jäänyt yksi lahja huomaamatta, ehkä se oli ollut piilossa paperiröykkiön alla.
Pylleröä nolotti kun oli tullut noita Kykkeröäkin syyttäneeksi ja nyt kaikilla muilla oli jääneet omat jouluvalmistelunsa tekemättä. Muut tontut kuitenkin lohduttivat Pylleröä, että koska heidän jokaisen perheessä oli monta henkilöä, niin joka talosta oli hyvin riittänyt yksi tonttu Pylleröä auttamaan ja koska nyt on Pyllerönkin tupa siisti ja paketointi urakka tehty, voi Pyllerö lähteä viemään valmiita paketteja Joulupukille. Kun Pyllerö myöhemmin palasi kerääntyi koko tonttukylän väki yhteiseen illanviettoon, missä riitti hyvää syötävää, naurua, laulua ja taidettiin siellä vähän tanssiakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.