perjantai 24. toukokuuta 2013

Sana kirjoista

Luin juuri Kristiina Vuoren kirjan "Näkijän tytär". Se oli ihan kohtalaista kerrontaa, sujuvaa tekstiä. Tarina sijoittui Suomeen 1200-luvun alkuun. Kevyehkö historiallinen romaani. Minun mielestäni ihan luettava.
Mutta sen kirjan kansi! En voi ymmärtää miten historialliseen romaaniin voidaan laittaa kanteen tuon näköinen nainen. Jos katsoo vaan sitä kantta niin siitä tulee mieleen että kyseessä on joku heppoinen rakkaustarina sijoitettuna keskiaikaan ja on melko varmaa että tarinan historialliset puitteet ovat varsin löysässä.
Jos en olisi tällainen historiallisiin romaaneihin höpsähtänyt lukutoukka, niin olisin jättänyt kirjan sinne kirjaston hyllylle. Nytkin otin sen vain siksi että minulla oli kovin kiire kirjastossa käydessäni ja se oli siinä esillä, nopeasti otettavissa. Olin sen kyllä nähnyt ennenkin, mutta juuri sen kannen takia en ollut ottanut.
Siinä kannessa on siis nuori nainen täydessä meikissä, nykyaikaisessa meikissä, olkapäille ulottuvat hiukset vähän pörröllään ja silkkimekko päällä. Tuon näköinen ilmestys ei ole voinut kulkea 1200-luvun Hämäläisen mahtitalon pihalla.
Jonkun mielestä tämä on ehkä saivartelua, mutta minun mielestäni kirja on kokonaisuus. Jos ei ole oikeanlaista kuvaa laittaa kanteen, niin sitten on parempi ettei laiteta kuvaa ollenkaan. Sitä kantta katsoo kuitenkin ensin ja koko kirjan lukemisen ajan se on jossain alitajunnassa. Eräällä tavalla se muokkaa sitä luettua tekstiä.
Mutta jos tykkää esim. Kaari Utrion historiallisista romaaneista niin varmaan tykkää tästäkin.
Nyt minulla on lainassa Ken Follet "Maailma vailla loppua." Siinä on ihan hyvä kansi. Luin viime vuonna hänen kirjoittamansa "Taivaan pilarit".(Siinäkin oli asialliset kannet. ) Tämä on ilmeisesti sille jatkoa, tai ainakin ollaan samoissa maisemissa.
Tästä Taivaan pilareista tuli muuten myös televisiosarja. Olin siinä vaiheessa jo kirjan lukenut ja katsoin yhden jakson. Jälleen kerran tuli todistetuksi että jos on lukenut kirjan niin ei siitä tehtyä elokuvaa kannata katsoa.

No tulipas oltua arvostelevalla päällä. Menköön väsymyksen piikkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön. Blogin kirjoittajan on hyväksyttävä kaikki kommentit.